“İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi-II. Aşama” kapsamında gerçekleştirilen Ulusal Konferans, 11 Mart 2015 tarihinde Ankara’da yapıldı.

Ulusal Konferans’ta, proje kapsamında elde edilen kazanımlar, projenin paydaşları olan İçişleri Bakanlığı, Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik, yerel yönetimler ve Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulları ile paylaşıldı.

Konferansta, Türkiye’deki kolluk kuvvetlerinin ve projenin hukuki kapsamı; Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulları ve kolluk kuvvetleri için Birleşik Akademi alanlarına yönelik uygulamalar ve kanun tasarı taslağı da değerlendirilen konular arasında yer aldı. Konferans aynı zamanda kamuoyunu, projenin genel kazanımları hakkında bilgilendirmek amacını da yerine getirdi.

Konferans, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Mukim Temsilcisi Sn. Kamal Malhorta, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Sn Bela Szombati, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Sn Rahmi Doğan, İspanya Büyükelçisi Sn. Rafael Mendivil, TBMM, İçişleri Bakanlığı ve AB Bakanlığı yetkilileri, pilot il ve ilçelerden Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, kolluk kuvvetlerinin amirleri ve komutanları, sivil toplum temsilcileri, muhtarlar ve proje uzmanlarının katılımıyla yapıldı

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından konferansta, projenin temel kazanımları, Türkiye’de iç güvenlik kuvvetlerinin gözetimine ilişkin yasal bağlam ve proje çalışmaları, çerçeve kanun tasarısı, Yerel Kurullar ve Yerel Kurullara İlişkin mevzuat taslağı, Türk kamuoyunda kolluk kuvvetlerine güven ve kolluğun meşruiyetine ilişkin anket sonuçları, yasal boşluk analizi, üst düzey kolluk yöneticileri için ortak akademi, İçişleri Bakanlığı’nda suç önleme stratejisini güçlendirmek ve İçişleri Bakanlığı’nın strateji geliştirme kapasitesini güçlendirmek konularında, yerli ve yabancı uzmanlar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.